Solo muziek maken of toch in een groep?

muziekband

Als je een muziekinstrument gaat bespelen doe je dit meestal eerst solo en later komt het idee om in een orkest of groep te gaan spelen naar boven. Meestal moet elk instrument eerst solo geleerd worden. De uitzondering hiervoor kan zang zijn. Dat is zo omdat iedereen met zijn stem wel een geluid, toon of liedje kan produceren. Op een viool of piano is dit heel anders.

Na enige tijd overweeg je om in een groep of orkest te gaan spelen. Dit brengt je bij de vraag: “Wat zijn hier de voor of nadelen van?”

Voordelen: 

  1. In een groep spelen kan leuker zijn, zeker wanneer je veel sociale interactie hebt. 
  2. Meestal is het eindproduct van stuk mooier met meer instrumenten. Een orkest klinkt indrukwekkender dan een enkele dwarsfluit. Een band klinkt cooler dan gitaar die niet ondersteunt wordt door andere instrumenten.
  3. Je leert begeleiden. Als je solo een instrument speelt let je alleen op jezelf. Maar als er meerdere meespelen zal je je moeten aanpassen. Soms sneller moeten spelen en soms langzamer. Dit is iets wat ook geleerd moet worden en je bij eigen spel kan helpen. De piano heeft als voordeel dat pianospelers vaker beiden hebben gedaan. 

Nadelen:

  1. Je leert minder snel mooi spelen. Een mooie toon maken kan minder belangrijk worden in een orkest. Het draait daar vooral om de maat houden. Je gaat vaak ook minder mooi zuiver spelen doordat je jezelf minder goed hoort. Bij kleinere groepen is dit minder het geval en kan het juist stimulerend werken om de mooiste en zuiverste toon in de groep te willen laten horen.
  2. Bij privé les krijg je motivatie doordat je elke week weer op muziekles bij de leraar moet verschijnen. Voor hem of haar wil je het graag goed doen. Bij groepen kan motivatie op de zelfde manie werken, maar bij een orkest heb je sneller het gevoel dat je toch weg valt en dat die paar foute noten niet zo heel veel uit maken.
Orkesten kunnen bijna altijd meer leden gebruiken. Informatie om aan te melden kan je vaak op hun website vinden. Bands of groepen kunnen soms een afsplitsing zijn van een orkest. Muziekscholen hebben ook vaak een band. Maar mocht je na de afweging toch het idee hebben dat een groep niets voor je is, dan is er het instrument dat vanuit zichzelf een geheel orkest is. Je raadt het al, het is de piano.