Een gobo, wat is dat eigenlijk?

Gobos worden gebruikt in theater- en filmbelichting. Het zijn platen die in de omkasting van een schijnwerper worden geplaatst. Hierdoor wordt een deel van het licht geblokkeerd. Zo ontstaat er een projectie van de voorstelling op het scherm of doek waar het licht op schijnt. Ben je benieuwd naar de afkomst van de naam gobo en de verschillende typen gobos? Lees dan gauw door!

De naam gobo

Gobos danken hun naam aan een drietal afkortingen, waarvan niemand weet welke het origineel is. Dat geeft ook niet zo, want ze lijken allemaal op elkaar. Het draait om ‘go black out’, ‘go between’ of ‘goes before optics’. Alle drie duiden deze woordcombinaties aan dat er licht wordt geblokkeerd, waardoor uiteindelijk de gobo projectie ontstaat.

Soorten gobos

Er zijn verschillende typen gobo’s. Deze zijn hieronder uiteengezet.

1. Standaard gobos

Een gobo met een precieze afbeelding die niet verandert. Vaak een simpel object zoals een deur of wolk.

2. Break-up gobos

In dit type gobos zit een patroon van simpele plaatjes zoals streepjes of blaadjes.

3. Custom-made gobos

Soms is er een specifieke gobo nodig voor een bepaalde voorstelling. Deze wordt dan op maat gemaakt, hoewel de kosten hiervoor hoog op kunnen lopen.

Materialen van gobos

Er zijn allerlei materialen waar gobos van gemaakt kunnen worden. Standaard zijn ze vaak van metaal, maar ze kunnen ook uit glas worden vervaardigd. De glazen versies zijn breekbaarder maar buigen niet en kunnen zeer gedetailleerde ontwerpen weergeven. Ook zijn er full colour gobo’s, waarbij er 4 lagen zijn, en digi gobos, waarbij er een software variant wordt geprojecteerd met een beamer om zo het gobo effect te krijgen!

Weer wat geleerd

We hopen dat je het leuk vond om over de gobos te lezen en ook dat je er iets van hebt kunnen opsteken!